Bruger du dine penge fornuftig?
Hvis du har fuld oversigt over økonomien, kan det være nemmere at spare nogen kroner. Det kan derfor være en god ide at gennemgå økonomien, og lægge et realistisk budget for det nye år.
De faste udgifter
Først og fremmest skal du selvfølgelig danne et overblik over de faste udgifterne. Husleje, lån, el, vand og varme, samt telefon brug. Det kan være svært at skære i de faste udgifter, men en gennemgang af dem, kan alligevel inspirere til besparelser. Det kan være du kan skifte telefonselskab, eller tv udbyder? Det kan også være penge at spare evt. at gennemgå sine forsikringer, måske betaler du faktisk mere end du behøver? En anden budgetpost, som er vel værd at kigge på er mad posten. For mange vil det være oversigtlig at lave en madplan, og sætte indkøb i system, på denne måde kan du undgå impulskøb, og spare nogen kroner. Et ekstra fordel er at du vil undgå madspild, da du kan planlægge aftensmad flere dage frem, og dermed slippe for at smide mad ud. Det handler også om at være bevidst på hvilke madvarer man køber, og om det er penger at spare på at følge lidt med i tilbudsvarer.
Dyre hobbyer
Det er vigtigt at have nogle hobbyer som giver en energi, og glæde. Men en hobby kan også være en stor udgiftspost, og skal derfor planlægges ind i budgettet. Hvis du f.eks. er fodboldsupporter, så kan det være en dyr hobby. En dedikeret fordboldsupporter skal kunne streame kamperne, skal rejse rundt for at se kampe live og skal selvfølgelig have det nyeste supporter udstyr. For at se hvordan du kan få råd til supporterlivet, læs mere her.
En hobby mange har, er forskellige former for træning, hvor man ikke kan undgå en udgift. Det kan være du er medlem af en fitnessklub, eller dyrker en sport som kræver specielt udstyr. Uanset så skal det regnes med i budgettet. En måde at få råd til sin sportshobby, kan være at vælge den billigste fitnessklub, samt undersøge mulighederne for at købe brugt sportsudstyr. Det kan være du har mulighed for at være frivillig i den lokale klub, og på denne måde få adgang til brug af faciliteter, uden at det skal vælte budgettet.
Fornøjelser og fritid
Det skal selvfølgelig også laves plads til fornøjelser i budgettet. Først og fremmest er det vigtigt at have en bevidsthed rundt hvad du bruger dine penge på, for at du skal kunne prioritere mellem hvad som giver mest energi og glæde. Måske er det de sociale aktiviteter som giver energi, mere en den ekstra to go kaffe du fik med på vejen? Hvis du kan lide at være kulturel, kan du undersøge mulighederne for at komme til forpremierer og generalprøver, da dette kan være gratis eller til en symbolsk sum. Prøv at foreslå vennerne at lave nogle aktiviteter som ikke nødvendigvis koster noget, mange museer, biblioteker og kulturhuse har ofte gratis arrangementer.
Hvis der er luft i budgettet, så sæt af lidt penge hver måned til at rejse for. Hvis det er luft i kalenderen, så kan du vurdere om du skulle have en ekstra indtjening.