Sådan opbygger du det optimale sovemiljø

Har du problemer med søvnen? Mange forskellige elementer kan spille en rolle i problemet, uanset om du ikke kan falde i søvn eller vågner i løbet af natten. En faktor, mange glemmer at tænke over, er deres sovemiljø; ting såsom lyset, hygiejnen og temperaturen i soveværelset kan alle være med til at påvirke din nattesøvn. Her er 3 gode råd til at optimere dit sovemiljø.

Mørke og lys

Mørke og lys har stor betydning for din søvn, da hjernen bruger det som signaler til, hvornår du skal falde i søvn. Man bliver typisk træt om aftenen, fordi hjernen ser mørke som et tegn på nat, og omvendt mere frisk om dagen, når der er lys. I et land som Danmark, hvor det er lyst meget tidligt og sent om sommeren, og ligeledes mørkt om vinteren, er det vigtigt at kunne kontrollere lyset i soveværelset. Med mørklægningsgardiner kan du få et helt mørklagt soveværelse, så du kan sove uden at blive forstyrret af lyset.

Rent og rart

Udover lyset i soveværelset, er det også vigtigt, at rummet, og sengen især, er ren. Med et rent sovemiljø føler man sig typisk mere komfortabel og tilpas. Når soveværelset er rent og opryddet, kan du slappe helt af og nyde din bløde seng og falde i søvn i godt humør. Det er generelt anbefalet at skifte sengetøj og lagen cirka én gang i ugen. Der findes sengetøj og lagner i mange størrelser og designs, så du kan få lige præcis det, du godt kan lide, og som passer til din seng.

Koldt eller varmt?

Temperaturen i soveværelset kan også have en effekt på din sovemiljø. Det er nemt at forestille sig, at rummet skal være dejligt lunt, men mange oplever faktisk bedre søvn i et rum, der er en anelse køligt. Du skal selvfølgelig ikke ligge og fryse, men det skal være komfortabelt at ligge under din dyne, helt uden at svede. Desuden er den kølige temperatur med til at forbedre cirkulationen i kroppen og får musklerne til at slappe af, og det kan få dig til at føle dig mere frisk, når du vågner om morgenen.